divendres, 24 de setembre del 2010

Aquest dijous s'ha realitzat un debat participatiu per a informar i xerrar entre tots i totes de les implicacions que te la reforma laboral. Hem estat debatent sobre els punts més rellevants de les noves mesures que, a més de la crisi, patirem els treballdors i treballadores.

Els asistents s'han interessat pels efectes que tindrà aquesta nova agresió contra el poble treballador i s'ha discutit de les maneres per a enfrontar les embestides del govern i els empresaris. S'ha lliurat un full preparat per l'assembles pels Drets Socials de Vilafranca que us penjem en aquesta nota, per a donar a conèixer els punts centrals de la contrareforma laboral.

Finalment, s'ha fet una crida a participar activament dels propers actes convocats a la vila, com ara la cassolada el dimarts 28 a les 20:00 a la plaça de la vila i la manifestació el dimecres 29 a les 12:00 al mateix lloc.


Alguns dels punts més importants de la Contrareforma laboral.

Us exposem alguns dels punts clau i de les agressions de la Llei 35/2010, de 17 de setembre, o contrareforma laboral. Retrocès de drets que fan que, entre molts altres motius, convoquem i fem el dia 29 de setembre la Vaga General.

La llei diu en la seva exposició de motius que les mesures que regula estan encarades a superar els problemes que té el mercat laboral de l'estat espanyol dividint-se en cinc blocs:

  • És un mercat dual i termporal: es vol que la contractació sigui indefinida.

  • L'organització interna de les empreses és rígida i és difícil reduir les jornades de treball: són mesures per afavorir la flexibilitat interna en les empreses i fomentar l’ús de la reducció de jornada.

  • Les persones joves, les que tenen més de 45 anys i les aturades estan discriminades: s'afavoreix als i les empresàries que les contractin.

  • No s'aconsegueix trobar treball per les persones aturades: es vol millorar la intermediació laboral permetent l'existència d'empreses d'ocupació privades i s'amplia els àmbits d'actuació de les Empreses de Treball Temporal.

  • És un mercat que discrimina a les dones: es vol promoure la igualtat entre homes i dones en el món laboral bonificant la seva contractació i protegint de l'acomiadament.

En realitat el que preveuen és:

1.- Rebaixar les indemnitzacions per acomiadament: serà més fàcil i barat acomiadar-nos.

- Es generalitzen els contractes que permetran l'acomiadament de 33 dies (abans 45 dies, es redueix el 26'66% de la indemnització) i de 24 mensualitats (abans 42, reduint un 42'86% les indemnitzacions).

- Es permet l'acomiadament objectiu per causes econòmiques futures, sense excessiva justificació i si l'acord amb els i les representats de les treballadores serà causa. Són acomiadaments de 20 dies amb màxim de 12 mensualitats).

- Es pagarà 8 dies des del Fogasa. Per tant, suposarà per les empresàries la reducció en les indemnitzacions per acomiadament de 45 a 37 dies, de 33 a 25 dies i de 20 a 12 dies.

2.- Més facilitats per realitzar modificacions de les condicions de treball pactades i rebaixes salarials:

- Es podrà modificar encara més fàcilment el nostre horari, torn de treball i funcions dient que amb els canvis es millora la competitivitat de l’empresa al mercat laboral. Si hi ha acord amb els representants dels treballadors serà causa que ho justifiqui.

- La modificació també es podrà fer per no aplicar els aguments salarials previstos al Conveni o les condicions laborals pactades en aquest.

3.- Més precarietat en la contractació juvenil:

- Es bonificarà durant 3 anys el que paga l'empresari a la Seguretat Social per contractar als i les joves, resultant-li sovint gratuït.

- Es podrà cobrar per contractes de formació el 60% del salari mínim durant el primer any i el 75% el segon any de contracte. Per un jove contractat aquest any 2010 per primer cop, cobraria per jornada complerta un salari de 379,98 euros.

- Es podrà fer contractar en pràctiques fins a 5 anys després d'acabar els estudis

4.- Privatització dels serveis d'ocupació i ampliació del camp d'actuació de les ETT:

- Empreses privades podran actuar en la recerca de feina convertint les persones aturades en un negoci més.

- Les ETT's podran actuar en tots els àmbits, fins i tot en l'Administració Pública.

Això i molt més és el que tenim. En resum, facilitats per les empresàries, privatització de serveis i adaptació de les persones a la producció del mercat de treball i a les demandes del capital.

I que comporta més precarització de les nostres condicions laborals actuals, precarització absoluta de les condicions laborals d'aquí 10 anys, vulnerabilitat de les treballadores davant les empresàries, retrocès en drets adquirits, etc.

No podem permetre que això se'ns apliqui sense dir res. El 29 de setembre totes a la Vaga General, per totes les agressions comeses, i com un primer pas per dir que No.

Vilafranca del Penedès, dijous 23 de setembre de 2010.