dimarts, 8 de març del 2011

8 de març: les retallades socials precaritzen les nostres vides. LLUITEM PELS NOSTRES DRETS!

Aquest 8 de març no pot passar per alt la denuncia a les retallades socials, on els darrers mesos les dones treballadores hem vist retallats, de forma molt greu, els nostres drets en l'àmbit productiu i reproductiu.

Al setembre es va aprovar una contrareforma laboral, un dels presumptes objectius de la qual, tal com deia el seu preàmbul, era acabar amb la discriminació que patim les dones. Malgrat aquesta declaració d’intencions, a la reforma es van ampliar els supòsits en què se’ns pot contractar pel foment de la contractació indefinida, abaratint el cost del nostre acomiadament, i fent-nos més vulnerables –per tant-- que els empresaris ens puguin deixar al carrer encara amb més facilitat que abans de l'aprovació de la llei.

Es van bonificar les quotes a la Seguretat Social que els empresaris han d'abonar per la contractació, amb la intenció d’abaratir el nostre reclutament a l'empresa tot convertint-nos en mà d’obra barata.

Es va flexibilitzar la possibilitat de modificació de les condicions laborals (horari, jornada, etc.), establint així més obstacles a la incorporació de les dones, majoritàriament treballadores a les seves llars, en el mercat laboral.

Totes aquestes mesures, que ‘volien’ acabar amb la discriminació de les dones al mercat laboral, en realitat estan pensades dins de la dinàmica del benefici del sistema capitalista (major acumulació de capital per a l’empresa i retallades laborals per a les treballadores), i són molt negatives per a les dones treballadores.

Però és que aquest mes de gener encara ens han retallat més drets. El govern, els empresaris i els considerats “agents socials”, CCOO i UGT, han pactat una “modernització” del sistema públic de pensions que portarà una major precarització de les precàries. Les dones som les que rebem menys pensions contributives, les dones som les que rebem pensions d’inferior quantia, les que passem més anys sense cotitzar, les que cobrem els salaris més baixos, les que abandonem el mercat de treball en edat reproductiva... Per tot això les dones serem les més afectades per aquesta nova regulació de les pensions públiques. Ens afectarà molt negativament l'ampliació del període de càlcul de la nostra pensió, que no es cobreixin les llacunes de cotització, ens afectarà necessitar més anys cotitzats per jubilar-nos, ens afectarà que no ens complementin la pensió... I tot això a canvi de què?

No ens serveix de res que ens diguin que seran 3 els anys d’excedència que cotitzaran, i que fins ara eren 2. No ens serveix que es digui que cotitzarem 9 mesos per cada fill o filla, fins un màxim de 2 anys, i només si tenim els anys cotitzats, el temps que hem estat amb els nostres fills i filles. No ens serveix perquè tot això dóna per descomptat que som nosaltres les qui hem de seguir tenint cura dels fills i filles. No ens serveix perquè en cap cas afavoreix que es comparteixin les tasques de cura, perquè continua carregant sobre les nostres esquenes, de forma exclusiva, tot el treball implicat en el procés de reproducció social. No ens serveix perquè accepta com a quelcom donat i inalterable una organització social patriarcal que les dones no volem.

Aquestes reformes només pretenen mantenir un sistema capitalista i androcèntric en què les dones treballadores ocupen una situació subordinada. Un sistema en el qual la dona continua duent a terme, sumat al treball que ha de realitzar per un empresari privat, unes tasques invisibles de cura i reproducció que no li són socialment reconegudes.

Les retallades socials precaritzen les nostres vides. LLUITEM PELS NOSTRES DRETS!

ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS DE VILAFRANCA