dimarts, 5 de juny del 2012

En defensa de l'espai públic

EN DEFENSA DE L'ESPAI PÚBLIC:
MANIFEST CONTRA L'ORDENANÇA DEL CINISME

Els col·lectius Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca, l’Assemblea de Joves de Vilafranca, CGT Alt Penedès, la Coordinadora Antirepressiva del Penedès, CUP – Vilafranca i Endavant OSAN Penedès volen manifestar públicament el seu rebuig frontal a la mal anomenada "Ordenança de civisme i convivència ciutadana" que el govern de l'alcalde Regull pretén aprovar al proper Ple Municipal. Es tracta de la peculiar versió vilafranquina de les ordenances de civisme que han proliferat en diversos ajuntaments catalans des de l'aprovació, l'any 2005 a Barcelona, de la primera iniciativa municipal d'aquesta mena al nostre país. Com totes les aprovades en diferents indrets de la geografia catalana, l'ordenança del senyor Regull es fonamenta en una obsessió ultrasecuritària, i en una filosofia del control social i de la "tolerància zero" importada dels països anglosaxons, aliena als nostres usos i tradicions de convivència ciutadana. Com totes elles, i malgrat el seu nom, no s'orienta pas a fomentar la participació activa de la ciutadania en la vida democràtica (doncs això i no altra cosa és el "civisme"), sinó a configurar una vila amb un espai públic l'ús del qual estigui constrenyit i reglamentat fins a l'extrem, i del qual sigui desterrat qualsevol signe visible de pobresa, exclusió social i dissidència política. El "nou consens al voltant del concepte de civisme" que ens proposa el govern del senyor Regull no consisteix en res més que en amagar sota l'estora les conseqüències de les desigualtats socials, a base de multes, sancions i, si cal, de coerció física per part dels cossos armats de l'Ajuntament i de la Generalitat. Nosaltres ens neguem a formar part d'aquest “consens”.

Aquesta ordenança és del tot innecessària, atès que --com totes les anteriors-- no fa més que unificar aspectes que ja es troben regulats actualment en diferents normatives municipals. La novetat, per tant, només consisteix en la seva agrupació, en l'ampliació de les sancions, i en la seva vinculació a un discurs, el del "civisme", mitjançant el qual es tipifiquen com a desviats i perniciosos per a la convivència tot un seguit de comportaments heterogenis que es donen en l'espai públic, i que inclouen la mendicitat, la prostitució, fer un grafit o una pintada, penjar un cartell, rentar-se en una font, o jugar a pilota al carrer, entre d'altres. Considerem, per tant, que aquesta ordenança no és més que un artefacte ideològic de caràcter repressiu, adreçat a legitimar la criminalització de la pobresa i la neteja social, i orientada especialment a reforçar el consens implícit entre la població “benpensant” sobre la discriminació social de determinats col·lectius, com el de la població estrangera d'origen extracomunitari. Com a tal la denunciem, ens hi declarem radicalment en contra, i anunciem públicament la nostra ferma pretensió de desobeir-la.

En un moment de greu crisi econòmica, en la qual el nombre de persones abocades a situacions de vulnerabilitat i d'exclusió creix dia rere dia, el vergonyós missatge que transmet el govern municipal amb aquesta ordenança és que li preocupa molt més combatre la visibilitat pública de la pobresa i les desigualtats socials, que no pas les causes que es troben en el seu origen. A més, també transmet un altre missatge, i amb tota la intenció, adreçat concretament als moviments socials, a les persones i col·lectius que lluitem per una societat justa, lliure i d'iguals. Ens trobem avui en un context de retallades i, per tant, de fort conflicte social, de contestació popular, cada cop més massiva, a l'ofensiva dels mals governs contra els drets socials i laborals. Un context en el qual la resposta per part del poder consisteix, ben simplement, en una escalada de la repressió policial i de la pugna pel control de l'espai públic, a costa de la criminalització de l'exercici de drets civils bàsics com el de vaga, el de reunió i el de manifestació. Per a nosaltres és evident que el govern del senyor Regull, amb aquesta ordenança, vol fer també la seva particular aportació a aquesta domesticació de l'espai públic, a l'eradicació de la protesta al carrer.

Per tot això, des de tots els col·lectius sotasignants instem al govern municipal a retirar aquesta ominosa iniciativa i a tots els grups polítics municipals a votar-hi en contra en el cas que aquesta no sigui retirada. Convidem també a totes les organitzacions i col·lectius socials i veïnals de Vilafranca adherir-se a aquest text i a manifestar amb accions al carrer el seu rebuig a l'ordenança i a la falsa imatge de vila d'aparador, harmoniosa, neta i polida que aquesta vol imposar. Convidem a totes i tots, en definitiva, a lluitar per una Vilafranca realment cívica, justa i democràtica, en la qual la convivència no es fonamenti en les prohibicions, les sancions i la repressió, sinó en el respecte als drets civils, socials i laborals de les treballadores i les classes populars.

Per a adhesions col·lectives i individuals, podeu escriure a dretssocials.vilafranca@gmail.com

Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca
Assemblea de Joves de Vilafranca
CGT – Alt Penedès
Coordinadora Antirepressiva del Penedès
CUP – Vilafranca
Endavant OSAN Penedès

4 de Juny de 2012

(El PDF del manifest us el podeu descarregar des de Google Docs, clicant aquest enllaç).