Durant els darrers mesos, l'esquerra independentista, que engloba organitzacions com Endavant, CAJEI o la CUP, ha estat treballant i preparant la Jornada pels Drets Socials a Vilafranca. L’objectiu de la jornada és ampli, i es vol comptar amb la participació de diferents entitats vinculades al teixit associatiu de la Vila com les associacions de veïns/es, associacions de pares i mares, sindicats i altres associacions o entitats d'àmbit local i comarcal implicades o relacionades amb algun dels àmbits que tractarà la Jornada. La finalitat serà el debat i la reflexió col·lectiva sobre la realitat socioeconòmica actual i també, sobre les possibles respostes col·lectives amb la intenció d’acabar creant una Assemblea pels Drets socials a Vilafranca, que englobi tant treballadores en atur com en situació precària o gent interessada en la reinvindicació dels drets socials.
No és la primera vegada que a la comarca es constitueixen plataformes àmplies, però aquestes sempre han estat més lligades a temes de territori i mediambient. Ara s’ha cregut necessari crear una Assemblea pels Drets socials per englobar totes les realitats de precarietat que es duen a terme a la comarca i sense cap resposta social. Tanquen empreses, es donen acomiadaments massius, etc., i les respostes són puntuals, en cada lloc de treball que es donen, però nosaltres creiem imprescindible una resposta col·lectiva i conjunta, amb unes propostes i demandes socials clares.
És per això que el proper dissabte 3 d'octubre es realitzarà a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès la primera jornada pels drets socials. Volem aprofundir, de manera participativa amb les organitzacions i entitats de la vila, en les diferents propostes que, amb motiu de la crisi, es van estructurant pels diversos col·lectius que treballen en àmbits com el treball, l'habitatge, la salut i l'educació.
La present jornada i el posterior treball sobre els drets socials, comptarà amb la presència de destacats convidats en l'àmbit acadèmic i de la lluita dels moviments socials del país. Tot i això, es treballarà en modalitats participatives com són els tallers o taules temàtiques. Més enllà de poder accedir a informació de primera mà dels ponents, que a partir d’una anàlisi inicial de les transformacions dels diferents àmbits, per exemple els canvis, les (des)regulacions en els sistemes educatius, sanitaris, laborals, etc., ens permetrà conèixer amb més perspectiva la situació social actual.
Arran de la crisi econòmica actual estem presenciant la implantació d'un nou model d'estructura social, emergeixen problemàtiques i apareixen noves necessitats socials però, en aquest procés, els individus i les seves organitzacions no hi som convidats. Les institucions nacionals, estatals, supraestatals i les multinacionals decideixen per nosaltres com hem de viure, el que necessitem i com organitzar-nos per aconseguir-ho.
Per tot això, l'esquerra independentista vol convidar a tothom a assistir i participar activament del procés de debat i construcció d’idees per a començar a trobar les eines necessàries per a defensar les conquestes socials que hem aconseguit com a poble; i resistir els atacs del neoliberalisme que, ara per ara, aprofita la crisi del capitalisme per retallar drets i curar els seus guanys enlloc d’aprofitar els diners per activar la producció econòmica lluny de l'especulació i la corrupció pròpies del capitalisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada